LeiderschapstrainingPositief leiderschap

Positief leiderschap is géén soft gedoe !!!

By 26 februari 2021No Comments

Het klinkt zo soft Linda…..Positief leiderschap.

HOEZO?

Als het gaat om opvoeden, onderwijzen, coachen wordt ‘positief’ steeds meer toegejuicht. Als het gaat om leiderschap is het ineens soft.

Objection!

Stel je voor dat je als leidinggevende als soft bestempeld wordt! Dat wil je niet?
Zakelijk, resultaatgericht en innovatief. Dat wel?
Voor de duidelijkheid. Ik vind daar niks mis mee. Zonder zakelijkheid, resultaatgerichtheid en innovatie ziet het er in veel organisaties namelijk erg belabberd uit.
Wat is er dan wel mis? Dat positief in combinatie met leiderschap als soft gelabeld wordt. Dat leidinggevenden nog te vaak het gevoel krijgen dat er iemand met het vingertje staat te wijzen van: Doe dat maar niet.

Zo jammer!

Tenminste als je wil gaan voor betere resultaten. Want positief leiderschap zorgt voor betere resultaten en is daarmee alles behalve soft!

Niks geen softe argumentatie hier, maar een rijtje met harde onderzoeksresultaten

  • Studies in diverse sectoren tonen aan dat positieve leiderschapstoepassingen de winstgevendheid en productiviteit verhogen en bovendien een gunstig effect hebben op kwaliteit en op klant -en werknemerstevredenheid.
  • Organisaties met positieve leiderschapstoepassingen zijn aanmerkelijk doeltreffender dan organisaties zonder.
    Positieve leiderschapstoepassingen realiseren significante prestatieverbeteringen in elk type organisatie. Het nut is niet beperkt tot een specifieke sector of organisatie.
  • Leidinggevenden die positieve energie geven aan medewerkers, hebben een significant beter beeld van zichzelf, zijn tevredener over hun werk, tonen meer betrokkenheid en presteren beter.
  • Daarnaast is er op de afdeling waar zij werken aanzienlijk meer cohesie tussen de medewerkers, meer oriëntatie op leren, een hogere creativiteit en levert men betere prestaties.
  • De verhouding tussen positieve tot negatieve opmerkingen in goed presterende organisaties is bijna ‘6 staat tot 1’. Kortom, voor iedere negatieve opmerking werden meer dan 5 positieve gemaakt. In gemiddeld presterende organisaties was die verhouding nog geen twee op 1 en in ondermaats presterende organisaties 1 (positief) op 3 (negatief).
  • Bedrijven waarin leiders werken aan een positief werkklimaat en de nadruk gelegd wordt op positieve zaken, zoals positieve emoties, positieve kansen en positieve relaties presteren beter.

Dus wat nou? Doe maar niet.
Doe maar wel !!


Maak dat verschil.
Vooruit dan, speciaal voor jou.
Voor jezelf. Leidinggeven wordt een stuk leuker.
Voor je medewerkers.
Zij ervaren meer werkplezier en zijn gedreven.
En dat zie jij terug in je resultaten. Kortom, alleen maar winnaars.

Groet, Linda

Denk jij nu. Ik wil ook winnen? En lijkt het je leuk om eens real-life met mij te ontdekken en ervaren wat positief leiderschap voor jou kan betekenen?
Meld je dan nu aan voor mijn 1-daagse training over positief leiderschap.

Bron: Positief Leiderschap: De brug naar opzienbarende resultaten. Kim Cameron.

Leave a Reply